Wie niet het geld heeft om op vakantie te gaan, kan dat door een schrijver laten doen en diens verslag lezen. In ?Eindeloze reizen? bundelde Rudi Wester twee dozijn reisverhalen uit 1996 ; uit Vlaanderen selecteerde ze Paul de Wispelaere (Mexico), Bart Plouvier (Londen), Josse de Pauw (Japan) en, zo men wil, Lieve Joris (Mali). De kwaliteit van de verhalen is wisselend, wat aantoont dat schrijvers niet noodzakelijk betere reizigers zijn dan u en ik (Contact, 495 fr.)

PAARDEN.

Paarden zouden wat te vertellen hebben, je moet er alvast naar luisteren, aldus de Amerikaan Monty Roberts. In ?De man die naar paarden luistert? doet hij, vanuit zijn ervaring als ruiter en paardentrainer, het verhaal van zijn omgang met de beste (in alle geval de grootste) vriend van de mens, het paard (Bert Bakker, 795 fr.)

SPEELKAARTEN.

De grafische industrie maakte Turnhout tot een centrum van de speelkaart. Elke dag worden er nu 600.000 (!) spellen gedrukt. De stad hield daar ook een museum aan over, dat het thema leverde voor de tweede aflevering van de lopende jaargang van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen. Zoals altijd betreft het een mooi uitgegeven, overzichtelijke en ruim geïllustreerde brochure over vooral de geschiedenis van de speelkaart als grafisch object. Bij de brochure hoort OKV-Plus, met een overzicht van de belangrijkste lopende tentoonstellingen (OKV, 800 frank per jaar.)

SPEER.

De Nederlandse ex-politicus Lambert Giebels meende zich te moeten wagen aan een interpretatie van het leven van Albert Speer, de huisarchitect van Adolf Hitler. In ?Speer Hitlers Faust? mengt hij feiten en fictie om de verhouding Speer-Hitler voor te stellen als die tussen Faust en Mefisto. Waar dat voor nodig is, blijkt nergens uit. Tenware het dient om Speer aan zijn historische context te ontrukken en dus zijn beeld te vervalsen, wat wel het tegendeel van geschiedschrijving is (Scheffers, 690 fr.)

GREENPEACE.

?Greenpeace confronteert de mens met zijn spiegelbeeld,? stelt René de Bok in ?Van de Rainbow Warrior tot Mururoa?. Het boek wil aantonen welke rol de milieuactivisten van Greenpeace gedurende een kwarteeuw hebben gespeeld in de ecologische bewustwording. De Bok maakte er een journalistiek verslag van, maar verbergt ook zijn sympathie voor de organisatie niet, wat hier en daar leidt tot een gebrek aan kritische afstand, bijvoorbeeld in de Brent Spar-affaire (Icarus/Van Reemst, 595 fr.)

VRIJE MARKT.

Hoe groot zijn de weldaden van de vrije-markteconomie ? Zeer groot. Of liever, een bepaald soort political correctness gebiedt al wie niet voor een fossiel wil worden versleten, om dat te geloven. Het boek ?Geld of je leven? gaat lijnrecht tegen dat geloof in en presenteert teksten (van onder anderen Noam Chomsky, Eduardo Galeano en Rubén Zamora) die weerwerk bieden tegen de manier waarop de publieke opinie wordt gemanipuleerd om toch maar de kritische zin tegenover het neoliberalisme te laten varen. Dit nuttige boek is soms wat naïef en belerend en richt zich vooral op Nederland (Ravijn, 300 fr.)

Marc Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content